Selecteer een pagina

Hoe zag cultuur eruit in het paleolithicum (= de oude steentijd)? 45.000 Jaar geleden kwamen de eerste exemplaren van de Homo sapiens in Europa aan. Ongeveer 40.000 jaar geleden vinden we de eerste voorbeelden van kunst in Europa. De Leeuwmens (Löwenmensch) van Hohlenstein-Stadel in Duitsland is één van die voorbeelden.

Waarom werd kunst belangrijk?

Één van de mogelijke redenen was dat het voor de jagers-verzamelaars belangrijk was om informatie met andere groepen uit te wisselen. Het was immers cruciaal voor de overleving van de moderne mens om op te hoogte te zijn van haar omgeving. Waar kunnen we rond deze tijd van het jaar de meeste noten en bessen verzamelen? Waar trekken de kuddes naartoe?

Om die reden ontstond een cultuur die communicatie en verbondenheid benadrukte. Neem bijvoorbeeld de grottekeningen in Altamira. Daar is onder andere te zien hoe mensen samen jagen.

Altamira

Het Altamira grottencomplex ligt dichtbij Santander aan de noordelijke kust van Spanje. Het gaat om een reeks van doorgangen en kamers die samen bijna 300 meter lang zijn. De wanden zijn gevuld met een aantal van de best behouden kunstwerken uit de oude steentijd.

Toen de grot in 1880 werd ontdekt, dachten onderzoekers dat de tekeningen nep waren. Ze zagen er namelijk nog zó goed uit dat ze niet konden geloven dat ze echt konden zijn. Daarom duurde het bijna 20 jaar voordat ze werden geaccepteerd als de daadwerkelijke creaties van prehistorische jagers-verzamelaars.

De vroegste tekeningen zijn mogelijk 35.000 jaar oud. De meeste waren echter waarschijnlijk van zo’n 22.000 jaar geleden.

Één van de meest bijzondere kamers is de Bizonkamer. In die kamer is het lage plafond vol geschilderd met allemaal dieren, waaronder de bizon. Ze zijn in meerdere kleuren geschilderd en door de manier waarop ze op de rotswand zijn getekend, lijken ze haast 3-dimensionaal.

Altamira - Archaeologs

Waarom werden de tekeningen gemaakt?

Niet alleen in Altamira vinden we dergelijke uitingen van de paleolithische cultuur. Verspreid over het noorden van Spanje en het zuidwesten van Frankrijk zijn dit soort plekken te vinden. Maar waarom? Waarom maakte de moderne mens deze tekeningen van dieren, symbolen, handen en tekens?

Een verklaring zou kunnen zijn dat deze mensen het gewoon mooi vonden. Dat het hen dus ging om de schoonheid van wat ze hadden gemaakt. Zoals sommigen van ons nu naar een museum of kunstgalerij gaan om naar kunst te kijken, zo gingen de schilders van deze grot om met hun kunst.

Andere archeologen denken juist dat de gedetailleerdheid van de tekeningen kan betekenen dat het de bedoeling was informatie over te brengen. Informatie met betrekking tot de diersoorten en in welk seizoen de bezoeker van de grot ze heeft gevonden. Wellicht kon iemand die de grot bestudeerde eruit opmaken welke dieren hij moest jagen en hoe hij ze kon vonden.

Sponsor

Een vertaler nodig? Acarius kan van al jouw documenten, presentaties, websites en artikelen een perfecte vertaling schrijven. Kijk op de website als je meer wilt weten. Heb je interesse in geschiedenis en ben je daarnaast breed geïnteresseerd in allerlei andere onderwerpen? Houd dan vooral ook ons blog in de gaten. Elke dag vind je daar een nieuw artikel.

Goed Gelezen?

Dan kun je de volgende vragen beantwoorden:

  • Wat is het uit het Latijn afgeleide woord voor ‘Oude Steentijd’?
  • Waar vinden we Altamira?
  • In welk jaar werd Altamira ontdekt?
  • Hoe oud zijn de oudste tekeningen van Altamira?
  • Hoeveel jaar geleden zijn de meeste tekeningen van Altamira gemaakt?
  • Hoe heet één van de meest bijzondere kamers van Altamira?
  • Welke twee functies zouden de tekeningen kunnen hebben? D.w.z. welke functies worden hier besproken? Er zijn er meer.