Selecteer een pagina

Mensen zijn geboren reizigers. Op het moment van schrijven, is het wellicht wat moeilijker, maar al in de oudheid hield de mens van reizen. Onze verre voorouders waren eerst duizenden jaren nomaden, voordat zij nederzettingen stichten en daardoor meer sedentair werden.

Er waren natuurlijk praktische redenen om te reizen, zoals voor de oorlog of handel. Daarnaast lijkt het ook een soort behoefte te zijn of een impuls om dingen te ontdekken, een nieuwsgierigheid. Wie weet ligt er een prachtig en vruchtbaar gebied verderop. Het wordt hier te druk. Wellicht kan onze groep verder naar het zuiden een beter leven opbouwen. Reizen was dus altijd al belangrijk voor de mens.

Verre Reizen

Als we terug kijken naar het verleden en het vergelijken met deze tijd, dan zien we natuurlijk een aantal belangrijke verschillen. Één van die verschillen is de afstand die steeds groter wordt. Eerst reizen te voet, daarna misschien op de rug van een paard, vervolgens de roei- en de zeilboot en nu het vliegtuig. De reis die Alexander de Grote van Macedonië en zijn soldaten moesten maken was volledig te voet, ondanks dat de afstand van Griekenland naar India uiteraard erg groot was. In de Middeleeuwen konden zeilschepen al veel makkelijker en sneller plekken bereiken waar voorheen geen Europeaan zich waagde. Ik noem bijvoorbeeld de zuidelijke punt van Afrika. De Vikingen zeilden zelfs van Scandinavië naar de kusten van Noord-Amerika. En Polynesische zeilschepen zochten de hele Stille Oceaan af naar nieuwe eilanden om te koloniseren.

Die lange reizen naar verre oorden was niet alleen voor een klein gedeelte van de bevolking weggelegd. In de Middeleeuwen trokken elk jaar duizenden pelgrims van Europa naar Jeruzalem en kooplieden vervoerden goederen door de Sahara en via de Zijderoute van China naar Europa.

1492

Ruim 500 jaar geleden konden cartografen voor de eerste keer zeer nauwkeurige kaarten van de wereld maken. Allemaal dankzij de reizen van ontdekkingsreizigers als Christopher Columbus. Zelfs eeuwen na deze belangrijke reizen, bleven bepaalde plekken op de wereld een mysterie. Ook in de 20e eeuw waren er nog steeds gebieden, zoals woestijnen en jungles niet in kaart gebracht. Ook de noord- en de zuidpool waren grotendeels onontdekte plekken.

Reizen in de 21e Eeuw

Reizen over lange afstanden werd steeds toegankelijker voor steeds meer mensen. Eerst vooral door de komst van de stoomschepen en treinen. Later natuurlijk ook door de vliegtuigen die het makkelijker maakten grote afstanden in korte tijd af te leggen. De romantiek werd daarbij behouden door luxe en het idee nieuwe dingen te kunnen ontdekken. Als mens kunnen we steeds meer. Boeken we straks een reisje naar de maan of mars? De mogelijkheden daartoe worden al hevig onderzocht. Vooralsnog zijn dat soort reizen voor de meeste mensen niet weggelegd, maar wellicht zal ook dat snel genoeg veranderen.

Sponsor

Kan jouw onderneming een goede consultant gebruiken? Acarius Consultants kan al jouw vraagstukken aan. Of het nu over marketing, strategie of de financiën gaat, de experts van Acarius hebben een antwoord!

Kun je ondertussen niet genoeg krijgen van onze artikelen? Houd dan ons blog in de gaten. Elke dag verschijnen er nieuwe artikelen over nieuwe onderwerpen.

Goed Gelezen?

Dan kun je antwoord geven op de volgende vraag:

  • Welke ontwikkeling zien we in het reizen over de afgelopen paar duizend jaar?